Izvor: Agencija Tanjug

Prenos konferencije će biti dostupan preko Youtube kanala 15 minuta pre početka događaja.
Tehnički prenos će biti realizovan iz Palate Srbije.

O konferenciji

Centar za evroatlantske studije (CEAS) iz Beograda sa ponosom najavljuje da organizujemo međunarodnu konferenciju 8. BEOGRADSKA NATO NEDELJA – OVO SMO MI (jesenje izdanje), koja će se održati od 15. do 17. novembra 2020. godine.

Konferencija je deo CEAS-ovog redovnog programa Beogradska NATO nedelja, koji od samog početka pre osam godina uživa podršku NATO odeljenja za javnu diplomatiju (NATO PDD).

Ključne teme ovogodišnje konferencije su:

 • Analiza napretka postignutog u saradnji Srbije sa NATO;
 • Uticaj i ishod izbora u SAD na odnose Srbije i SAD, aktuelne regionalne procese integracije Zapadnog Balkana i rešavanje preostalih sporova;
 • Nova potencijalna uloga Srbije u doprinosu stabilnosti i prosperiteta jugoistočne Evrope i transatlantske zajednice u svetlu nedavnih sporazuma između Beograda i SAD, i Prištine i SAD, i druge regionalne inicijative;
 • Značaj jačanja saradnje u odbrani između Srbije i SAD, sa posebnim fokusom na poljsko i izraelsko iskustvo / Aktuelne ključne prepreke i prozori mogućnosti;
 • Srpska vojna neutralnost, kako je definisana nedavno usvojenim novim strateškim dokumentima - iz perspektive debate o strateškoj autonomiji EU.

Tokom konferencije prvi put će biti predstavljeni rezultati najnovijeg istraživanja javnog mnjenja „OVO SMO MI“, koji je CEAS dizajnirao za potrebe ovogodišnje Beogradske NATO nedelje, pokrivajući teme: značaj sporazuma o ekonomskoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine iz Vašingtona 4. septembra 2020; odnosi Srbija/SAD; odnosi sa NATO;
odnosi sa EU; i dijalog Beograda i Prištine. Rezultati će biti predstavljeni u formi uporedne analize sa prethodnim sličnim istraživanjima koje sprovodimo dva puta godišnje. Tokom godina CEAS je na Beogradsku NATO nedelju doveo veliki broj visokih govornika.

Ove godine očekujemo učešće visokih predstavnika nove vlade Srbije zadužene za spoljne poslove, bezbednost i odbranu; visoke predstavnike NATO-a, EU i SAD-a; vodećih stručnjaka za poslove regionalnih integracija i transatlantske poslove. Panelima će moderirati prestižni novinar i stručnjaci za transatlantske spoljne, bezbednosne i odbrambene politike.

Usled trenutne situacije sa pandemijom COVID-19, ovogodišnji događaj će biti u hibridnoj formi. Događaj će se uživo prenositi putem YouTube platforme na srpskom i engleskom jeziku. Ceo događaj emitovaće srpska novinska agencija Tanjug.

Radni jezici konferencije će biti srpski i engleski jezik. Simultani prevod je obezbeđen.

  Partneri

  Ova konferencija je sponzorisana od strane: NATO odeljenja za javnu diplomatiju (NATO PDD); Balkanskog fonda za demokratiju Nemačkog Maršalovog fonda SAD i Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji; Ambasade SAD u Srbiji; Ambasade Republike Češke u Srbiji.

  Pratite nas na #BelgradeNATOWeek

  Za više informacija

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.