Biografije

E. Wayne Merry

E. Wayne Merry

E.Vejn Meri je viši saradnik Američkog saveta za spoljnu politiku, odsek za Evropu i Evroaziju. 

Naširoko je objavljivan i često je govornik na teme koje su povezane sa Rusijom, Centralnom Azijom i Kavkazom, Balkanom, evropskom bezbednošću i transatlantskim odnosima.

Tokom 26 godina službe u američkoj spoljnoj diplomatiji, radio je kao diplomata i politički analitičar specijalizovan za Sovjetsko i post-sovjetsko političko pitanje, uključujući 6 godina u američkoj ambasadi u Moskvi, gde je bio zadužen za političku analizu raspada Sovjetskog Saveza i rane godine post-sovjetske Rusije. Takođe je služio u ambasadama u Tunisu. Istočnom Berlinu i Atini, kao i misiji Sjedinjenih Američkih Država pri Ujedinjenim Nacijama u Njujorku.

U Vašingtonu je služio u Ministarsvu finansija i Ministarstvu odbrane. Sredinom devedesetih služio je u Pentagonu kao regionalni direktor za Rusiju, Ukrajinu i Evroziju. Takođe je služio na Kapitol Holu, u sedištu marinaca, sa osobljem američke Komisije za bezbednost i saradnju u Evropi.

Kasnije je postao programski direktor Atlantskog saveza Sjedinjenih Američkih Država.

Završio je ekonomiju i političke nauke na Univerzitetu u Viskonsu, ima magistraturu sa Univerziteta Prenston, Vilsonova škola za javne i međunarodne odnose, i studirao je na ruskom Univerzitetu američke vojske (Garmiš-Parterkričen).

Pratite nas na #BelgradeNATOWeek

Za više informacija

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.