Biografije

Dr Mirčea Mîndrescu

Dr Mircea MÎNDRESCU

Predsednik Izvršnog akademskog odbora Evropskog fakulteta za bezbednost i odbranu, Brisel, Belgija

Viši saradnik, entar za novu strategiju, Bukurešt, Rumunija

Vanredni professor, Rumunska akademija za kopnene snage, Sibiu, Rumunija

Nekadašnji

Savetnik Državnog sekretara, Ministarstvo komunikacija i informisanja, Bukurešt, Rumunija

Savetnik Državnog sekretara za naoružanje / Ministarstvo za narodnu odbranu, Bukurešt, Rumunija

Viši konsultant za Diagram 8 Brokers and Promoters, Bukurešt, Rumunija

Direktor Direkcije za strateško planiranje (J5) – Generalštab oružanih snaga Rumunije, Bukurešt, Rumunija

Zamenik komandanta Operativne komande rumunskih kopnenih snaga, Bukurešt, Rumunija

Komandant NATO centra za zajedničke analize i pouke, Lisabon, Portugalija 

Vanredni professor na Nacionalnom fakultetu za unutrašnje poslove, Policijska akademija Aleksandru Joan Kuza Bukurešt, Rumunija

Direktor Fakulteta za narodnu odbranu, Bukurešt, Rumunija

Savetnik za odbranu rumunskog ambasadora u NATO, Brisel, Belgija

Vršilacc dužnosti komandanta Bataljona za specijalne operacije

Direktor Sistema za komunikacije i informisanje vojne formacije

Brigadni general (u penziji) mr dr Mirčea Mindresku, iskusan je profesionalac čija stručnost obuhvata većinu najvažnijih domena u aktivnostima bezbednosti, diplomatije i odbrane, naime operativnih vojnih jedinica i formacija, vojno-obrazovnih institucija, glavnih tela Ministarstva odbrane, planiranja odbrane i političko-vojne diplomatije. Tokom svoje karijere, stekao je impresivan obim znanja i iskustva u vođenju različitih organizacija, vojnih i civilnih, i u obavljanju i pisanju analiza u svojim domenima struke. Samim tim, usled karakteristika posla u oblasti NATO i nacionalne bezbednosti i odbrane, najvažniji deo njegovog rada odvija se u okviru NATO i rumunskih ministarstava, institucija i organizacija.

Ima univerzitetsku diplomu iz Inženjeringa komunikacija i informisanja a diplomirao je i na Narodnom univerzitetu za fizičko vaspitanje i sport (1999, diploma osnovnih studija – petogodišnji studij). 2001. godine, Mirčea Mindresku dodeljena je stipendija za Koledž komande zajedničkih službi i osoblja (napredni kurs komande i osoblja-5), Šrivenam, Ujedinjeno Kraljevstvo, na kome je diplomirao 2002. Takođe, Kraljev koledž Univerziteta u Londonu dodelio mu je titulu magistra (za zaslugama) studija odbrane 2003. godine, nakon što je diplomirao na dodatnom obrazovnom programu koji je pohađao tokom boravka u Ujedinjenom Kraljevstvu. Mirčea Mindresku stekao je zvanje doktora vojnih nauka na Univerzitetu narodne odbrane “Karlo I” u Bukureštu, tezom koja analizira concept strateške paralize.

U junu 2017. godine, dr Mindresku izabran je od strane Upravnog odbora Evropskog fakulteta za bezbednost i odbranu (ESDC) za Predsednika Izvršnog akademskog odbora ESDC na period od dve godine. 2019. godine Upravni odbor produžio je njegovo predsedavanje za još dve godine. 

Dr Mindresku voli da čita i to naročito međunarodnu politiku, bezbednost i strateško razmišljanje, istoriju i vojnu doktrinu. Objavljuje na teme bezbednosti i odbrane, a i razne druge teme, u mesečnom magazine Rumunska vojna misao. Predavač je po pozivu na Akademiji kopnenih snaga “Nikolae Balčesku” i istovremeno počasni član Akademskog odbora Akademije. Nosilac je sledećih vojnih specijalnosti: vojni padobranac (rumunski i francuski); vojni penjač; vojni ronilac. Dobio je specijalnosti za četiri grane vojnog veziste. Tečno govori engleski jezik i raspolaže veoma dobrim nivoom francuskog. Kao priznanje za njegova dostignuća i doprinos, nagrađen je raznim epoletama. Oženjen je Đinom Mihaelom, koja je šef Kancelarija NATO pri Ministarstvu narodne odbrane.

Pratite nas na #BelgradeNATOWeek

Za više informacija

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.