Biografije

dr. Alessandro Politi

Alessandro Politi

Alesandro Politi je globalni politički i strateški analitičar sa 30 godina iskustva u ovom sektoru. Direktor je Fondacije NATO Fakulteta za odbranu, po statutu jedine NVO kao ekspertske grupe pri NATO. U ovom kontekstu sprovodi: pregled istraživanja, visok nivo obuka i organizaciju tematskih događaja, dok širi aktivnosti Fondacije. Njegova sledeća knjiga iz marta-aprila 2019, čiji je koautor i priređivač, biće o globalnim strateškim kretanjima.

Do decembra 2017. godine, bio je POLAD pri COMKFOR-u, doprinoseći sprečavanju i popuštanju većih kriza na Kosovu i u regionu (most Austerlic, srpski propagandni voz, politički čvor i tranzicija BJRM, druga energetska kriza) i  političkom razvoju IiK-a (prve saradnje OEBS-KFOR o sakupljanju glasova za srpske predsedničke izbore, potom prošireno na parlamentarne i opštinske izbore na Kosovu). Bio je viši predavač za italijansko MO (CeMiSS – Centar za vojne i strateške studije) nadležan za strateško praćenje Južne Amerike. Vodio je CeMiSS-ov projekat globalne perspektive, objavljen na italijanskom i engleskom jeziku (2015, treće izdanje); integrisani i kratkoročni produkt prediktivne i strateške analize o globalnom razvoju situacije.

Dugogodišnji predavač geopolitike i obaveštajnih pitanja, do 2016. godine, u italijanskom Ministarstvu spoljnih poslova i SIOI pri UN (Italijansko društvo za međunarodne organizacije. Predavao je i upravljanje sukobima, krize, mirotvorstvo i strateške i analize otvorenih izvora pri različitim državnim centrima za obuku, uključujući i univerzitete Rim 1 i Rim 3. 

Njegov istraživački rad odvijao se na institutima poput: IAI, ISPI, Cespi, PRIF, IFP, WEU-ISS. Upravljao je istraživačkim centrom CEMRES o prekograničnom upravljanju u okviru Odbrambene inicijative 5+5, o čemu je zaključke predstavio ministrima u Granadi. 

Bio je specijalni savetnik u Italiji i inostranstvu kod četiri Ministra odbrane (među kojima i aktuelni predsednik Republike Italije, Serđo Matarela), jednog Direktora za nacionalno naoružanje (nekadašnji MInistar odbrane, penzionisani admiral Đampaolo di Paola), jednog obaveštajnog koordinatora/direktora (Segrecesis/DIS), jednog Predsednika nadzornog odbora obaveštajnih službi, jednog Šefa italijanske delegacije pri Parlamentarnoj skupštini NATO (potom visoka predstavnica EU, Federika Mogerini). Dok je bio na mestu istraživača u WEU-ISS, objavljivao je radove o novim transnacionalnim rizicima i o evropskoj obaveštajnoj politici, uz kolektivni rad o aktuelnoj krizi i pisanje zahteva  OSINT za WEU SITCEN (kasnije zajednički SITCEN EU). Rođen u Nemačkoj, živeo je između Pize, Rima, Pariza u Prištine. Diplomirao je na Univerzitetu Piza (vojna istorija) i posebnom odeljenju Više škole. Kao autor i koautor objavio je 39 knjiga o strateškim i bezbednosnim pitanjima. Na engleskom i italijanskom jeziku objavio je, priredio i priložio radove za niz izdanja NDCF. Najnovija knjiga je NDCF Oblikovanje horizonata bezbednosti – strateški trendovi tom 2012-2019, globalna analiza sa predviđanjima skrojena po meri kreatora odluka.

Pratite nas na #BelgradeNATOWeek

Za više informacija

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.