Biografije

Vladimir Marinković

Vladimir Marinković

Potpredsednik, Narodna skupština Republike Srbije

Vladimir Marinković CV

Potpredsednik, Narodna skupština Republike Srbije

Gospodin Marinković je potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije. 

Vladimir Marinković je doktor ekonomskih nauka, naučni saradnik na Institutu ekonomije poljoprivrede, vanredni je profesor na Džon Nizbit Univerzitetu i vanredni profesor na Nezavisnom Univerzitetu Banja Luke. Autor je fakultetskih knjiga, dve monografije i preko osamdeset naučnih i ekspertskih radova u relevantnim domaćim i stranim časopisima o ekonomiji, menadžmentu i preduzetništvu.

Dobitnik je nekoliko nagrada i prestižnog priznanja-Plakete za doprinos sindikalizmu Evrope- koju dodeljuje Evropska politička unija i Osoba godine nagrada za političke ideje, koju dodeljuje magazin The Man, NALED-ovu (Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj) Strelu za doprinos unapređenju poslovnog okruženja u Republici Srbiji i Medalju suverenog vojnog odreda Malte, koju mu je dodelio Veliki Majstor Fra Metju Festing.

Presedavajući je Nadležnog komiteta asocijacije ekonomista Beograda i član je Međunarodnog udruženja za rad i zapošljenje (ILERA) iz Ženeve. Glavni presedavajući je „Zelena Srbija“ komore i član izvršnog odbora Regionalne mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije zapadnog Balkana.

Bio je generalni sekretar Asocijacije industrijalaca i preduzetnika Srbije i Crne Gore, zamenik direkotra Instituta za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Od maja 2012. godine je narodni poslanik Narodne skupštine Republike Srbije. Od 2014-2016. potpredsednik Narodne skupštine, član Komiteta za ekonomiju, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, član Komiteta za prava deteta, zamenik člana Komiteta za finansije, državni budžet i kontrolu javnog trošenja, presedavajući Parlamentarne grupe NARS za otvoreni parlament, predsednik pododbora za razmatranje revizija Državnog  revizorskog instituta, predsednik Parlamentarne grupe prijateljstva sa Suverenim vojnim odredom Malte. Član presedništva Socijaldemokratske partije Srbije i predsednik Odbora za ekonomiju Socijaldemokratske partije Srbije.

Govore engleski i nemački.

Pratite nas na #BelgradeNATOWeek

Za više informacija

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.