O konferenciji

12-14 Novembar 2019, Beograd

Dobrodošli na Internet prezentaciju međunarodne konferencije Centra za evroatlantske studije (CEAS) koja se ove godine održava pod sloganom „Prolazimo kroz zidove“ .

Konferencija je deo redovnog CEAS godišnjeg projekta Beogradska NATO nedelja, koji od svog početka pre sedam godina uživa podršku NATO Odeljenja za javnu diplomatiju (PDD), a već godinama i ambasade SAD u Srbiji. Od ove godine podržava nas i Ambasada Češke u Srbiji. CEAS ističe odličnu saradnju koju od početka realizacije projekta ima sa Ministarstvom spoljnih poslova Republike Srbije.

Slogan ovogodišnje Beogradske NATO nedelje „Prolazimo kroz zidove“ i nazivi panela konferencije inspirisani su nazivima radova Marine Abramović, svetski priznate umetnice performansa jugoslovenskog porekla. CEAS u svom radu, baš kao i Marina, neretko prolazi kroz zidove. Ipak, naglašavamo da naše igre rečima za potrebe #BelgradeNATOWeek ni na koji način ne odražavaju njene stavove.

Za goste naše konferencije omogućili smo i organizovanu posetu izuzetnoj retrospektivnoj izložbi Marine Abramović “Čistač” postavljenoj u Muzeju savremene umetnosti. Za Marininu izložbu u MOMA u Njujorku, čekalo se u redu i ceo dan. I posle kažu CEAS je neuticajan.

Jedna od tema skupa biće očekivanja od predstojećeg sastanka šefova država i vlada članica NATO i vojnih lidera koji se održava 3. i 4. decembra 2019. godine u Londonu. Ovim sastankom se obeležava 70 godina od osnivanja Alijanse ali će se na skupu govoriti i o njenoj budućnosti u eri novih globalnih izazova i pretnji.

Tokom konferencije fokusiraćemo se i na značaj i glavne oblike partnerske saradnje Srbije sa NATO, značaj jačanja saradnje Srbije sa Sjedinjenim Američkim Državama, ulogu Rusije u regionu i novi okviri i sadržaji regionalne saradnje.

@CEASSerbia se nada da će se na skupu u Londonu ponovo naglasiti značaj misije KFOR na Kosovu.

Inače, lideri NATO su se upravo na samitu u Londonu davne 1990. godine, skoro odmah po padu Berlinskog zida pre trideset godina što se ovih dana takođe obeležava, složili da „pruže ruku prijateljstva“ zemljama Centrale i Istočne Evrope.

Nemerljiv je doprinos SAD, koje su verujući u snagu i ispravnost svojih principa individualnih sloboda i demokratije, pomogle milionima građana Istočne Evrope da mirnim putem krenu u stalnu borbu za uspostavljanje i očuvanje ovih postulata.

Za Srbiju, Zapadni Balkan i NATO značajna je još jedna godišnjica. Prošlo je već dvadeset godina od kraja NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, kojim su okončani decenijski ratni sukobi u regionu. U Srbiji je ona proletos obeležena serijom komemorativnih skupova. Tokom svoje posete Beogradu, povodom susreta sa predsednikom Vučićem i učešća na vanrednoj Beogradskoj NATO nedelji koju je CEAS tim povodom organizovao, nekadašnji komandant Kopnene vojske SAD za Evropu, general-potpukovnik Frederik Ben Hodžis , položio je cveće u parku Tašmajdan na spomen-obeležje posvećeno deci stradaloj tokom NATO agresije 1999. godine .

U jeku nadmetanja globalnih sila i velikih izazova unutar EU i SAD, te hladnih tuševa oko izvesnosti proširenja EU, regionalna saradnja na Zapadnom Balkanu dobija novi podsticaj zahvaljujući političkom vođstvu Predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Severne Makedonije i Albanije, Zorana Zaeva i Edija Rame iskazanom odlukama koju su doneli na nedavno održanom skupu u Ohridu. Olakšavanjem kretanja ljudi, roba i usluga i ujednačavanjem radnog i drugih zakonodavstava između naše tri zemlje, Mini Šengen #MiniSchengen zasigurno je dobra inicijativa za ceo Zapadni Balkan.

CEAS se nada da će joj se i ostale zemlje regiona uskoro pridružiti. Pre trideset godina region je propustio istorijsku priliku da zajedno sa drugim zemljama istočene i centralne Evrope krene putem integracije i demokratizacije. Zato skup u Ohridu, održan 9. novembra na kome je lansiran #MiniSchengen, dok se u Berlinu na taj dan obeležavala godišnjica pada zida, ima poseban značaj i simboliku.

Vreme je i da se serija nepotrebnih administrativnih i političkih prepreka i opasnih poteza, koje daju za pravo da se loši trendovi u Zapadnom svetu i dvadeset godina od kraja ratnih sukoba zovu ''balkanizacija'' pošalje u istoriju. Isto kao i ''stabilokratija'', politički promašaj koji su mnogi zdušno nosili u poslednjih par godina, koji je delom odgovoran za sadašnju realnost tvrdog stava o nastavku proširenja EU, što njegovi kreatori, sada najoštriji kritičari, namerno ili ne, previđaju.

CEAS se, i njima u inat, o da tog se accessory ne odričemo, trudi da doprinese da se Srbija, i pored velikih unutrašnjih i geopolitičkih izazova i previranja, što jače usidri na političkom Zapadu, zadržavajući sve dobre elemente svog stila, a odbacujući političke promašaje kojima su svi ponekad skloni.

Prespanski sporazum, kojim je rešen decenijski spor Severne Makedonije i Grčke uistinu je primer novih trendova koji i Ohridski sastanak prati. Oni region predstavljaju u novom sve zasluženijem pozitivnom svetlu.

No, nije dobro ni što nastavak dijaloga zvaničnog Beograda i Prištine kasni i pored iskazane konstruktivnosti Srbije, zbog jednostranih akata Prištine i neispunjavanja ranije dogovorenog u dijalogu. U još uvek loše trendove u regionu, koji mogu imati i bezbednosne implikacije, spada i činjenica da vlast u Bosni i Hercegovini, više od godinu dana posle izbora, još uvek nije konstituisana.

S druge strane, Vlada Srbije je utvrdila predloge novih strategija nacionalne bezbednosti i odbrane, čije se razmatranje i usvajanje u Narodnoj skupštini Republike Srbije uskoro očekuje. Nedavno je okončan postupak donošenja drugog ciklusa Individualnog akcionog plana partnerstva Srbije i NATO za period 2019/2021. godina. Srbija je u poslednjih par godina značajno ojačala bilateralnu saradnju sa zemljama članicama NATO centralne i jugoistočne Evrope, da spomenemo samo neke od dobrih trendova u Srbiji a ima ih još puno. O njima smo govorili i tokom prethodnih #BelgradeNATOWeek.

Novembar je i mesec obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, u kome je Srbija dala nesrazmerno veliki doprinos. Podsetili su nas na to, ali i druge velike doprinose Srbije svetu, tokom godine i serija promotivnih spotova ambasade SAD u Srbiji, poput onog o zastavi Srbije na Beloj kući, i srpski i američki zvaničnici, naravno. Zato će kao i prošle, i ove godine učesnici naše konferencije na reverima nositi obeležja sa Natalijinom ramondom, simbolom koji se u Srbiji od 2012. godine koristi kao amblem prilikom obeležavanja Dana primirja. Amblem se sastoji od zeleno crne vrpce koja simbolizuje Albansku spomenicu, jednostepeno državno vojno i civilno odlikovanje koje su stekli svi pripadnici srpske vojske koji su se povlačili preko Albanije u zimu 1915/1916, i cveta Natalijine ramonde, poznatog i kao cvet feniks – koji i kada se potpuno osuši može oživeti ukoliko se zalije – što delom podseća na vaskrs srpske države nakon Prvog svetskog rata.

Milo nam je što vidimo da je i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD i izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer, inače prvi strani govornik koji se pre šest godina obratio polaznicima projekta Beogradska NATO nedelja, tokom svoje nedavne poste Beogradu nosio ovaj aksesoar čiji značaj i lepotu i CEAS promoviše.

Ove godine se obeležava i 75 godina od operacije Halijard koja se odvijala tokom Drugog svetskog rata. Jugoslovenska vojska je uz pomoć domaćeg stanovništva tokom operacije Halijard, od avgusta 1944. godine do februara 1945. godine, spasila 512 savezničkih avijatičara. Misija Halijard se smatra najvećom operacijom spasavanja vojnika iza neprijateljskih linija. Zahvaljujući podršci Fondacije misija Halijard gosti #BelgradeNATOweek će imati priliku da vide i izložbu o ovoj misiji, istorijskom doprinosu dobrih srpsko-američkih odnosa.

Cilj konferencije „Prolazimo kroz zidove“ nam je da do što više mesta gde se na političkom Zapadu donose odluke dopre objektivna procena dešavanja i trendova u Srbiji, pogotovo onih o kojima se nešto manje zna, govori i piše. Srbija danas i njena uloga u regionu neretko se i dalje gledaju po automatizmu ili tendenciozno kroz prizmu devedesetih ili se ne procenjuju istim aršinima kao drugi regionalni akteri. Vreme je da se uklone barijere koje kreiraju domaći i strani dizajneri, od prirodnih i veštačkih materijala, postavljene da Srbiju odvajaju od političkog Zapada.

Vintage je u politici retko in. Suviše je starih kreacija već reciklirano u prethodnim sezonama pokušaja da se reše preostala otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu i nisu se prihvatile, na štetu građana regiona, ali i političkog Zapada. Treba dati priliku novim dizajnerima i modelima.

CEAS se nada da naša godišnja konferencija postaje politička pista za takve pokušaje. #MiniSchengen jedna od ovogodišnjih kolekcija na koju vas #BelgradeNATOWeek poziva da obratite posebnu pažnju. Suknje su uvek u modi, kao što je i klasični šengenski vizni režim, ali je tek mini suknja #MiniSkirt postala in vogue. Bilo je u početku otpora, kritike, zgražavanja, ali je mini suknja ušla i ostala u modi. Nadamo se da će tako biti i sa #MiniSchengen. Meri Kvant da li mirno spavaš?

Naravno, cilj svake Beogradske NATO nedelje je i da što više aktera u Srbiji čuje šta Srbija radi u partnerskoj saradnji sa NATO, zemljama članicama i partnerima NATO, šta planira u budućnosti, koji su ključni faktori koji određuju u kom pravcu će se Srbija kretati. Smatramo da je vreme da se i barijera neznanja o odnosima Srbije i NATO ukloni, da se prođe i kroz zidove neupitno traumatične nedavne istorije, ali i zidove koje nam podižu orkestrirane kampanje dezinformacija.

Tokom konferencije će premijerno biti predstavljeni rezultati najnovijeg istraživanja javnog mnjenja koje je CEAS koncipirao za potrebe ovogodišnje Beogradske NATO nedelje. Uporedićemo ih i sa rezultatima sličnog prošlogodišnjeg istraživanja.

Čisto da i na osnovu toga znamo šta da lansiramo za predstojeće sezone.

A evo šta o nekim drugim trendovima u Beogradu i Srbiji 2019. godine, kaže Conde Nast Traveler u svojoj reportaži „Zašto treba da rezervišete put za Beograd ove jeseni“. Pogledajte je, i ona ruši neke barijere predrasuda i otvara nove horizonte.

Poznato je da CEAS zastupa svoje stavove neretko idući i glavom kroz zid, kroz minska medijska i druga polja, pa rekosmo hajde da pokušamo ove godine nešto lakše - da prolazimo kroz zidove i nastavljamo da otvaramo po neka vrata. CEAS je, inače, još prošle godine za #BelgradeNATOWeek uspeo da otvori jedna – Palate Srbija, umetničkog, arhitektonskog i istorijskog dragulja Beograda. Zato će i ove godine gosti naše konferencije, koja se odvija u Plati, imati priliku da je obiđu u pratnji kustosa.

I taman kad smo mislili da smo sve ključne kockice mozaika za ovogodišnju reviju #BelgradeNATOWeek složili, od sjajnih govornika preko prestižnog mesta održavanja do najnovijeg tailor made istraživanja i obećavajuće nove kolekcije #MiniSchengen u The Economist je objavljen intervju Emanuela Makrona, predsednika Francuske. Predsednik Makron je, inače, tokom leta 2019. godine boravio u vrlo uspešnoj poseti Srbiji.

U spomenutom intervjuu, pošto je nešto pre toga doveo i proširenje EU u pitanje, predsednik Francuske između ostalog ocenjuje da je NATO klinički mrtav zbog SAD, a da se Evropa nalazi na ivici ponora.

Posle kažu Francuska prestonica modnih trendova.

@CEASSerbia se još nije oporavio od šoka, ali nismo klinički mrtvi. #BelgradeNATOWeek nedelja je upravo počela. Kruže priče da je zbog trauma koje je svojim izjavom o stanju @NATO kojom je @CEASSerbia a pogotovu direktorku #MsMilic @jelennah169 bacio u očaj u jeku završnih priprema za početak ovogodišnje #BelgradeNATOWeek Emanuel Makron postao je još popularniji u Srbiji ☺

Jens Stoltenberg, izuzetni norveški dizajner i još jedan prijatelj Srbije, na čelu političko-bezbednosne kuće NATO, čije trendove CEAS najčešće prati, ovako je komentarisao Makronovu liniju jesen-zima 2020: ''Svaki pokušaj da se Evropa distancira od Severne Amerike neće samo oslabiti transatlantsku alijansu, već rizikuje i da podeli Evropu. Evropsko jedinstvo ne može zameniti transatlantsko jedinstvo''. Takoreći, jedan je američki VOGUE.

Nadamo se da će saradnja Srbije i NATO, i jačanje bilateralnih odnosa Srbije SAD i drugim zemljama članicama NATO, i onima koje će to uskoro postati poput Severne Makedonije, trend koji političko rukovodstvo Srbije polako prihvata, i pored izazova raznih rasprodaja i drugih podsticaja za kompulsivni shopping spree, postati must have item srpske spoljne i bezbednosne politike - nešto poput male crne haljine.

Jedan drugi čuveni francuski trendsetter, neprolazna Koko Šanel, savetovala je da trenutak pre nego što krenemo napolje iz kuće pogledamo u ogledalo i skinemo sa sebe detalj koji nam prvi upadne u oko. Neretko je i u politici tako. Less is more.

Ne i na #BelgradeNATOWeek! Za našu reviju jesen-zima 2019-2020 razmene informacija i ideja uspeli smo da sastavimo zavidan line-up domaćih i stranih top models iz sveta politike, analitike, odbrane, bezbednosti i diplomatije.

A revija ne bi bila revija da nema i iznenađenja. Ko bi reko, čuda da se dese.

I dok su se predsednici Vučić i Makron mučili sa nekim armanjakom, mi smo za naše goste pripremili goodie bags sa šljivovicom, vilijamovkom i dunjevačom. NATO bombardovanje, agresiju i tragediju, ne smemo ni zaboraviti niti moramo oprostiti. Ali mora se i dalje. Kroz zidove, kroz traume, pa i sa crnim humorom. Ovogodišnja #BelgradeNATOWeek će zato imati i tajnu operaciju- ko tebe osiromašenim uranijumom ti njega holesterolom, šećerom, solju i alkoholom u neograničenim količinama. Umesto S 400 @CEASSerbia se naoružava Rubinovim rozeom.

Pogledajte na Internet prezentaciji Centra za evroatlantske studije u sekcijama o našim izveštajima i događajima, ili prateći #BelgradeNATOWeek i @CEASSerbia na Twitter ili u galeriji slika ovde niže kakve smo političke trendove do sada pratili i lansirali, te koji su top models imali i na prethodnim #BelgradeNATOWeek.

S druge strane, CEAS i dalje tvrdi da je svaka sličnost između #BelgradeNATOWeek i drugih velikih fashion weeks slučajna. Ipak, sad odosmo da razmišljamo šta da obučemo za #BelgradeNATOWeek catwalk through the walls jesen/zima 2019-2020.

CEAS je prisutan. A vi? Pratite našu konferenciju live na našem Youtube kanalu

    Pratite nas na #BelgradeNATOWeek

    Za više informacija

    • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.